Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

"Τα πασχαλινά αυγά της τέχνης"

Επειδή είμαστε κοντά στο Πάσχα, ευκαιρία να διακοσμήσουμε "τα πασχαλινά αυγά της τέχνης". Τα καλλιτεχνικά μας αβγά εμπνευσμένα από τους: Κλιμτ, Φρίντα Κάλο, Κιθ Χάρινκ, Χουάν Μιρό, Βίνσεντ βαν Γκογκ... Με την κα Αιμίλια Κοτζαογλανίδη






«Απλώνω ευτυχία – Δυναμώνω τη Φλόγα στην καρδιά» δράση

 Οι μπλούζες της δράσης «Απλώνω ευτυχία – Δυναμώνω τη Φλόγα στην καρδιά» ήρθαν στο Σχολείο μας από την κα Αιμιλία Κοτζαογλανίδη και οι μαθητές/τριες πήραν τα έργα τους...



Τρίτη 23 Απριλίου 2024

«Απλώνω ευτυχία – Δυναμώνω τη Φλόγα στην καρδιά» δράση

Από τις εννέα το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία του Αγίου Νικολάου, μαθητές από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρτέμιδος – Ανω Λεχωνίων, 2ο Δ.Σ. Αρτέμιδος-Κάτω Λεχωνίων, το 28ο Δ.Σ. Βόλου, το Δ.Σ. Άλλης Μεριάς, το 1ο Πειραματικό Δ.Σ. Πορταριάς και το Ειδικό Σχολείο Αγριάς σε συνεργασία με τη Φλόγα Μαγνησίας, συμμετείχαν στην δράση «Απλώνω ευτυχία – Δυναμώνω τη Φλόγα στην καρδιά».

Η δράση αναπτύχθηκε σε στάδια όπου αρχικά έγινε διερεύνηση από τους εκπαιδευτικούς για το πώς αντιλαμβάνονται τα παιδιά την ευτυχία, στη συνέχεια τα ίδια τα παιδιά αναζήτησαν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να συμβάλλουν στην κατάκτησή της από τους συνανθρώπους μας που την έχουν ανάγκη. Έπειτα τα παιδιά έφεραν στο σχολείο ένα λευκό μπλουζάκι πάνω στο οποίο αποτύπωσαν - ζωγράφισαν με λόγια ή με σχέδια τι αποτελεί για το καθένα η ευτυχία.
Στο τέλος τα μπλουζάκια με τα θετικά μηνύματα που φιλοτέχνησαν οι μαθητές του σχολείου θα απλωθούν στον πεζόδρομο της Ερμού, στον Άγιο Νικόλαο. Όλη η δράση έχει στόχο την προαγωγή του εθελοντισμού, την καλλιέργεια του πνεύματος αλληλεγγύης και της προσφοράς στους συνανθρώπους μας.
Από το Σχολείο μας συμμετείχαν μαθητές των τάξεων Α, Γ και Δ με την εμψύχωση της εικαστικούς του Κοτζαογλανίδη Αιμιλίας και την βοήθεια των εκπαιδευτικών Γκουγκουλούλη Ειρήνης Φαίδρας, Στούμπου Σταυρούλας, Κήττα Αντιγόνης, Γεωργίου Μαρίας και Αριστείδου Δέσποινας.





Δημιουργία οδηγού "Ασφάλεια στο διαδίκτυο" - Ελεύθερο και ανοιχτό λογισμικό GIMP

19η συνάντηση για τον όμιλο "μικροί χάκερς" και σιγά σιγά ολοκληρώνεται ένας κύκλος μαθημάτων που σκοπό είχε την ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με την ασφάλεια των ηλεκτρονικών συστημάτων, το ελεύθερο και ανοιχτό λογισμικό και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αυτή την εβδομάδα και για τις επόμενες που μας απομένουν μετά το Πάσχα θα ασχοληθούμε με το εργαστήριο ελεύθερου λογισμικού και συγκεκριμένα με το πρόγραμμα GIMP μέσω του οποίου θα δημιουργήσουμε έναν οδηγό που θα απευθύνεται σε όλους σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Συγκεκριμένα αυτή την εβδομάδα ο κάθε μαθητής σκέφτηκε και κατέγραψε οδηγίες που θα ήθελε να μοιραστεί και να υπάρχουν στον οδηγό που θα δημιουργήσουμε.






Στα επόμενα μαθήματα θα ολοκληρώσουμε τον οδηγό μας και θα τον αναρτήσουμε στην ιστοσελίδα μας με σκοπό την ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων.

Δευτέρα 22 Απριλίου 2024

3ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός “Μαθηματική Λογική και Υπολογιστική Σκέψη Alan Turing”: Η ομάδα μας 1η στα Δημοτικά Σχολεία της Ελλάδας


Ο 3ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός “Μαθηματική Λογική και Υπολογιστική Σκέψη Alan Turing” πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη επιτυχία, το Σάββατο 13 Απριλίου 2024. Για το Σχολείο μας επεφύλαξε μια μεγάλη διάκριση καθώς η ομάδα μας κατέκτησε την 1η θέση από τα Δημοτικά Σχολεία της Ελλάδας που είχαν προκριθεί στην ημιτελική και τελική φάση του διαγωνισμού.

Στην  ημιτελική και τελική φάση του 3 ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Μαθηματικής Λογικής & Υπολογιστικής Σκέψης Alan Turing συμμετείχε  η ομάδα μας αποτελούμενη από τους/τις Κούντρια Κοσμά, Κουτσαυλή Μαρία μαθητές της Στ τάξης και Τώρη Μάξιμο μαθητή της Ε τάξης που είχαν αναδειχθεί 1η ομάδα και στα Δημοτικά Σχολεία της Θεσσαλίας.

Η συνέχεια της πρόκρισης τους  ήταν στο φιλόξενο χώρο των Πειραματικών Σχολείων του Πανεπιστημίου Πατρών, με την παρουσία μεγάλου αριθμού μαθητών/τριών, γονέων και εκπαιδευτικών,. Ο πρωτότυπος αυτός διαγωνισμός στοχεύει μέσα από τη συνεργασία μαθητών σε ομάδες στην εμπλοκή των μαθητών/τριών σε δραστηριότητες επίλυσης λογικών γρίφων, μαθηματικών και υπολογιστικών προβλημάτων για την ανάπτυξη της κριτικής, της αναλυτικής και της δημιουργικής τους σκέψης. Η ομάδα μας ταξίδεψε στην Πάτρα με την συνοδεία των γονέων τους που έζησαν από κοντά τις εντάσεις του διαγωνισμού αλλά και την χαρά των νικητών.

Στην ημιτελική φάση του συμμετείχαν τριάντα έξι (36) τριμελείς ομάδες μαθητών/τριών της προκριματικής φάσης του Διαγωνισμού 13 ομάδες από το Δημοτικό, 13 από το Γυμνάσιο και 10 από το Λύκειο. Συνολικά έλαβαν μέρος 108 μαθητές και μαθήτριες από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι/ες διακρίθηκαν για τις επιδόσεις τους και μετά από επιβεβαίωση της δυνατότητας φυσικής παρουσίας με κριτήριο τη σειρά βαθμολογικής κατάταξης. Στη συνέχεια, 6 ομάδες μαθητών/τριών από κάθε επίπεδο προκρίθηκαν στην Τελική φάση του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού. 

Στον Διαγωνισμό συμμετείχαν φέτος στην προκριματική on-line φάση 5.400 μαθητές/μαθήτριες οι οποίοι/οποίες φοιτούν σε Δημόσια και Ιδιωτικά Δημοτικά Γυμνάσια και Λύκεια όλων των τύπων από όλες τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης της Ελλάδας. 

Ήταν η δεύτερη συμμετοχή του Σχολείου που και τη ν προηγούμενη χρονιά είχε πάλι διακριθεί κατακτώντας την τρίτη θέση. Αυτό αποτελεί επιστέγασμα μιας συστηματικής ενασχόλησης με τα μαθηματικά που διαπερνούν το πρόγραμμα του Πειραματικού Σχολείου της Πορταριάς και αναπτύσσουν την μαθηματική τους σκέψη.  




Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

"Απλώνω ευτυχία"... μια δράση μαθητών

 






Επιμόρφωση στην Παιδαγωγική Φρενέ

Μια πολύ ενδιαφέρουσα επιμόρφωση στην Παιδαγωγική Φρενέ πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο σχολείο μας από την Παιδαγωγική Ομάδα του Σκασιαρχείου. 

 Οι 35 συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί από διάφορα σχολεία της Μαγνησίας, και όχι μόνο, γνώρισαν τις σημαντικότερες τεχνικές της Παιδαγωγικής αυτής, όπως: "Τι νέα;'', Συμβούλιο τάξης, Ελεύθερο κείμενο, Έξοδος στην κοινότητα και έρευνα από τα παιδιά, Εφημερίδα και Ραδιόφωνο.


Οι βασικές αρχές της Παιδαγωγικής Φρενέ είναι οι εξής:

• συνεργασία και πολιτειότητα
• κοινοτική –συνεταιριστική οργάνωση της σχολικής ζωής
• ελεύθερη έκφραση και επικοινωνία
• «φυσική» μέθοδος μάθησης
• έρευνα- πειραματικός ψηλαφισμός
• σύνδεση του σχολείου με την κοινότητα-κοινωνία.

Ελπίζουμε το κλίμα συνεργασίας, η ενεργός συμμετοχή, η ανάδειξη των ενδιαφερόντων μας, η ελευθερία έκφρασης, η σύνδεση με την κοινότητα και η αποσχολειοποίηση, που βιώσαμε κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, να τα μεταφέρουμε στους μαθητές μας!

Ο λόγος, λοιπόν στα παιδιά!






 

Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

Η CIA και η ασφάλεια των ηλεκτρονικών συστημάτων!

18η συνάντηση για τον όμιλο "μικροί χάκερς" είδαμε τις βασικές αρχές ασφαλείας των ηλεκτρονικών συστημάτων μέσα από την "CIA" η αλλιώς την "Εμπιστευτικότητα-Confidentiality", την "Ακεραιότητα-Integrity" και την "Διαθεσιμότητα-Availability".


Παίξαμε με μικρά QUIZ και ανακαλύψαμε τι είναι η εμπιστευτικότητα, η ακεραιότητα και η διαθεσιμότητα!



Τέλος εξερευνήσαμε ακόμη περισσότερο το ΛΣ GNU/Linux στο εργαστήριο ελεύθερου και ανοιχτού λογισμικού που έχουμε στο σχολείο μας.

Πέμπτη 4 Απριλίου 2024

Μια εικόνα .... ένας κόσμος!

 Οι Όμιλοι Φιλαναγνωσίας  διοργανώνουν: 



"Το Καπλάνι της βιτρίνας" της Άλκης Ζέη


Την Παρασκευή 5/4/2024 θα μεταβούμε στη Λάρισα για την παρακολούθηση της παράστασης "Το Καπλάνι της βιτρίνας", ένα έργο-σταθμός για την ελληνική παιδική -και όχι μόνο- λογοτεχνία, που ζωντανεύει στο σανίδι του Θεσσαλικού Θεάτρου σε διασκευή και σκηνοθεσία Δήμητρας Λαρεντζάκη. Η χαρισματική γραφή της Άλκης Ζέη αποτυπώνει με τρόπο μοναδικό την επίδραση ιστορικών στιγμών στη ζωή καθημερινών ανθρώπων και τη συναρπαστική πορεία που ακολουθούμε άνθρωποι  και ζώα για να ζήσουμε όπως η φύση μας προορίζει: Ελεύθεροι.

Αν και απευθύνεται σε παιδιά, καταφέρνει να θίγει ώριμα θέματα και να αναδεικνύει υπέροχα και βαθιά νοήματα. Κινούμενο ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα, στο γέλιο και τη συγκίνηση, στη χαρά και τη λύπη, απεικονίζει την ατμόσφαιρα επί δικτατορίας Ιωάννου Μεταξά, όπως τη βίωσε η ίδια η συγγραφέας στην παιδική της ηλικία. Βλέπουμε, έτσι, την ιστορική συγκυρία με ενδιαφέρουσα διαδοχική εξέλιξη και πλασματική απλότητα.

Το αριστουργηματικό αυτό έργο, λοιπόν, αποτελεί μία ιδανική επιλογή για τα παιδιά, αλλά και για τους μεγαλύτερους, για όλους όσοι επιθυμούν να κατανοήσουν τις συμπεριφορές των παιδιών  και  τα «ΕΥ-ΠΟ, ΛΥ-ΠΟ» τους…

Παίζουν ( Αλφαβητικά): Χριστίνα Βράκα, Νικόλας Γραμματικόπουλος, Ειρήνη Ιωάννου-Παπανεοφύτου, Δήμητρα Καραγιώργου, Αγάπη Μουστρή, Δημήτρης Όντος, Σταμάτης Στάμογλου, Έλλη Χατζεϊπίδου

Σκηνοθεσία: Δήμητρα Λαρεντζάκη

Διαγωνισμός "ΠΑΙΧΝΙΔΙ + ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ" Παρασκευή 5 Απριλίου 2024

 




"Οπ Αρτ" με την συνεργασία τάξεων

 Το project  των μοτίβων και των 3D σχημάτων. Οι μαθητές κάνουν ιστορία τέχνης και παίρνουν ερεθίσματα από την αφηρημένη γεωμετρική τέχνη που ονομάζεται ''Οπ Αρτ'', έργα του χαράκτη Escher. Στη συνέχεια δημιουργούνται έργα με γεωμετρικά μοτίβα (Ε' τάξη) και κάποια γίνονται σελιδοδείκτες βιβλίων από τους μαθητές της Α'...







Τετάρτη 3 Απριλίου 2024

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Σχηματοποίημα, καλλιγράφημα, ιδεόγραμμα, εικονολέξη ή τεχνοπαίγνιο; 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, η συγγραφέας Αγγελική Θάνου μας ταξίδεψε σήμερα στον κόσμο της σχηματικής ποίησης με το βιβλίο της ''Ποιήματα-Σχήματα''. Στη δράση συμμετείχαν οι μαθητές/τριες της Γ΄ και Δ΄ Δημοτικού. Στο τέλος, μας χάρισε έναν στίχο για να δημιουργήσουν τα παιδιά τα δικά τους σχηματοποιήματα με θέμα το βιβλίο!

Η δράση διοργανώθηκε από το Μουσείο Παιδικής κι Εφηβικής Λογοτεχνίας.