Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024

 

ΟΜΙΛΟΣ "ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ Α-Β"

Συναντήσεις 8η-10η


8η συνάντηση (19-1-2024)

Η πρώτη μας συνάντηση για τη νέα χρονιά ξεκίνησε διασκεδαστικά με το αγαπημένο παιχνίδι "Μουσικά αγαλματάκια", προκειμένου να ζεσταθούμε σωματικά και συναισθηματικά και να ετοιμαστούμε για ομαδική δημιουργία.

Στη συνέχεια, επανασυνδεθήκαμε με την ιστορία "Μια σκούπα, μα τι σκούπα" - την οποία είχαμε επεξεργαστεί πριν τις γιορτές - βλέποντας το βραβευμένο ταινιάκι animation "Room on the Βroom" στην αγγλική γλώσσα. 


Καθώς η ιστορία μας ήταν οικεία, παρατηρήσαμε τη διαδοχή των προσώπων και τα βασικά μοτίβα της δράσης και όλοι μαζί αναδιηγηθήκαμε την ιστορία και προβάραμε τη βασική στιχομυθία που επαναλαμβάνεται. Έτσι, μοιράσαμε τους ρόλους, ετοιμάσαμε τον χώρο και ζωντανέψαμε την ιστορία με δραματοποίηση.





Με χορό και ελεύθερο παιχνίδι κλείσαμε τη συνάντησή μας.


9η συνάντηση (26-1-2024)


Μια φορά κι έναν καιρό, τα παιδιά σκάρωναν στο λεπτό έναν φανταστικό κόσμο και τον ζούσαν με πάθος. Εγώ θα ήμουνα... έλεγε ένα και όλα έπιαναν το σύνθημα και με το 1, με το 2, με το 3... έτοιμη η φανταστική ιστορία. Αυτό τον λατρεμένο αυθορμητισμό θέλω να εμπνεύσω στα παιδιά μας, τα οποία κατακλύζονται από τόσες εξωτερικές εικόνες που τελικά θαμπώνουν τις εσωτερικές. Καθώς λοιπόν έχουμε ήδη μια παρακαταθήκη αυτοσχεδιασμών, βασικός στόχος μας στην παρούσα φάση θα είναι η αυτενέργεια και οι δεξιότητες των παιδιών να προτείνουν, να επιλέγουν και να υλοποιούν.

Έτσι λοιπόν, ξεκινήσαμε τη συνάντησή μας με τα παιδιά να προτείνουν τα αγαπημένα τους παιχνίδια, να εξηγούν ή και να παραλλάσσουν τους κανόνες, να πείθουν την ομήγυρη, να διαπραγματεύονται τους όρους...


Στη συνέχεια, αξιοποιώντας την τεχνική "δάσκαλος σε ρόλο", οδήγησα τα παιδιά να δημιουργήσουν από κοινού έναν φανταστικό χαρακτήρα και μετά εισήγαγα τη συνθήκη πως αυτός έχει εξαφανιστεί. Έτσι αυθόρμητα έπεσε μια ιδεοθύελλα για το πού μπορεί να βρίσκεται, ποιος μπορεί να τον οδήγησε εκεί, πώς θα μπορούσαμε να τον αναζητήσουμε και με ποια μέσα και... όλοι μαζί ζήσαμε, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, μια ζωηρή αναζήτηση και επιλέξαμε αυθόρμητα το τέλος της.

Με μεγάλη μου ευχαρίστηση, αμέσως μετά είδα τα παιδιά  να σκαρώνουν μια τελείως δική τους ιστορία πάνω στα ίδια μοτίβα - εξαφάνιση και αναζήτηση - να μοιράζουν εύκολα τους ρόλους, να στήνουν τον χώρο και να ζουν την ιστορία με την ψυχή τους. Τίτλος της ιστορίας "Η αναζήτηση της χαμένης εξερευνήτριας στο μαγεμένο δάσος". Μου ανέθεσαν μάλιστα να παίξω κι εγώ κάποιον ρόλο...



κλείσαμε τη συνάντησή μας με χορό.


10η συνάντηση (2-2-2024)


Σε συνέχεια της προηγούμενης συνάντησής μας, ακολουθήσαμε την ίδια δομή:
Ξεκινήσαμε με αγαπημένα παιχνίδια που πρότειναν τα παιδιά και συνεχίσαμε με δύο ιστορίες, τις οποίες δραματοποιήσαμε. Η μία προέκυψε παίζοντας με τις κάρτες stori, ενώ τη δεύτερη την αφηγήθηκε ένα παιδί και στη συνέχεια η ομάδα την προσάρμοσε ώστε όλοι να χωρούν με έναν ρόλο που τους εκφράζει. Και βέβαια κλείσαμε χορεύοντας...

Πάρτυ των ζώων στο σπιτάκι του δάσους...


Δεν υπάρχουν σχόλια: