Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Βράβευση της Ε’ τάξης από τη Unicef

Βράβευση της Ε’ τάξης από τη Unicef


Το χειροκρότημα όλων αλλά και μια μεγάλη διάκριση από τη Unicef έλαβε το παραμύθι «Το δέντρο των δικαιωμάτων» το οποίο γράφτηκε από 18 μαθητές της Ε τάξης του 1ο Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Πορταριάς Ν. Τσοποτός στο πλαίσιο διαγωνισμού με θέμα «Τα Παιδιά Γράφουν και Ζωγραφίζουν τα Δικαιώματά τους» με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Δικαιωμάτων του Παιδιού.
Η Unicef, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Δικαιωμάτων του Παιδιού (20 Νοεμβρίου), επέτειο της υιοθέτησης της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, πραγματοποίησε πέρυσι σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας διαγωνισμό, στον οποίο συμμετείχαν μαθητές νηπιαγωγείων και μαθητές της Ε’ τάξης.
Η βράβευση των καλύτερων ζωγραφιών και εντύπων έλαβε χώρα την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου στη Στοά του Βιβλίου. Το 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πορταριάς Ν. Τσοποτός και οι 18 μαθητές της περσινής Ε’ τάξης κατάφεραν με το παραμύθι τους «Το δέντρο των δικαιωμάτων» να ξεχωρίσουν και να λάβουν από την κριτική επιτροπή τίτλο διάκρισης, μιας και με το παραμύθι τους πέρασαν μηνύματα φιλίας, συναδέλφωσης και αλληλεγγύης όλων των παιδιών ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής και καταγωγής.
Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η υπεύθυνη δασκάλα κ. Ευαγγελία Τσαλαβρέτα, που μαζί με τους μαθητές συνέγραψαν το παραμύθι, σημείωσε πως για τα παιδιά αποτέλεσε μια ευκαιρία συνεργασίας με στόχο όχι το βραβείο ή μια διάκριση, αλλά το μήνυμα.
«Θέλαμε όλοι μαζί, καθώς το παραμύθι ήταν μια ομαδική εργασία, να περάσουμε το μήνυμα πως οι άνθρωποι είναι όλοι ίσοι. Δικαιώματα έχουν όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως καταγωγής. Οι μαθητές συνεργάστηκαν πολύ αρμονικά και κατάφεραν να παρουσιάσουν ένα αξιοζήλευτο αποτέλεσμα», σημείωσε η κ. Τσαλαβρέτα.
Πρωταγωνιστές του παραμυθιού είναι ο Αχμέτ και η Ρουάν, παιδιά που μέσα από ένα μαγικό δέντρο με κάρτες αντί για καρπούς έφτιαξαν ένα κόσμο ιδανικό για όλα τα παιδιά.
Απόσπασμα από το παραμύθι των παιδιών
«Σε μια πολιτεία μικρή, σαν κουκίδα πάνω στη γη ήταν όλα σκοτεινά και μελαγχολικά. Οι κάτοικοι δυστυχισμένοι, απελπισμένοι και φοβισμένοι. Δεν αντηχούσαν γέλια και τραγούδια, αλλά κλάματα και ήχοι από όπλα. Παντού σπίτια μισογκρεμισμένα, σχολεία κλειστά, πλατείες βομβαρδισμένες. Σ’ αυτό τον γκρίζο τόπο έμεναν δύο παιδιά, ο Αχμέτ και η Ρουάν. Όνειρα δεν είχαν για το μέλλον, παιχνίδια δεν είχαν, τη χαρά δεν γνώρισαν. Στέκονταν στην πόρτα του φτωχικού σπιτιού τους και αντίκριζαν στρατιώτες, όπλα και αγέλαστα πρόσωπα. Κάθε μέρα παρακαλούσαν να σταματήσει ο πόλεμος που ποτέ δεν καταλάβαιναν γιατί γινόταν»… Κάποια μέρα όμως είδαν ένα δέντρο που στα κλαδιά του αντί για καρπούς είχε κάρτες… Τα παιδιά έπιαναν μια προς μια τις κάρτες και ως δια μαγείας η ζωή τους άρχισε να αποκτά χρώμα.
Η επιτροπή που έκρινε τις ζωγραφιές και τα έντυπα των παιδιών αποτελούνταν από τους Μάνο Κοντολέων, Συγγραφέα και Αντιπρόεδρο UNICEF, Παύλο Τσίμα, Δημοσιογράφο, Λόλα Νταϊφά, Δ/ντρια Δημ. Σχέσεων STAR & Μέλος Ε.Σ. UNICEF, Μερόπη Πρέκα, Ζωγράφο, Πόλυ Μηλιώρη, Συγγραφέα, Βασίλη Λουζιώτη, Μέλος Ε.Σ. της UNICEF, Ηλία Λυμπέρη, Γενικό Διευθυντή της UNICEF, Εύα Μιμίνη, Σχολική Σύμβουλο & Προϊσταμένη Τμημ. Δ΄ Ολοήμερων Σχολείων, Δνση Σπουδών Π.Ε. Υπουργείου Παιδείας, Αγαθή Γιολτζίδου, Εκπρόσωπο Βρεφονηπιακών Σταθμών Δήμου Αθηναίων και Ράνια Μακρή, Προϊσταμένη Συνηγορίας και Δικαιωμάτων του Παιδιού της UNICEF.

Δεν υπάρχουν σχόλια: