Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023

Παιχνιδομαθηματικά - Άρης ο Τσαγκάρης


Στον όμιλο των Παιχνιδομαθηματικών οι μικροί μας φίλοι, της Α’  και Β’  τάξης, μαθαίνουν μαθηματικά μέσα από τα παραμύθια.

Η χρήση της λογοτεχνίας μπορεί να προσφέρει ποικιλοτρόπως στη διδασκαλία και την εκμάθηση μαθηματικών εννοιών, καθώς κινητοποιεί τους μαθητές και προκαλεί την ενεργό συμμετοχή τους και διαμορφώνει θετική στάση για το μάθημα των μαθηματικών. Επιπλέον, κατά την εμψύχωση του παραμυθιού και το παιχνίδι ρόλων χρησιμοποιούνται εποπτικά υλικά, με τέτοιο τρόπο που οι μαθηματικές έννοιες δεν είναι πλέον αφηρημένες, αλλά αποτελούν πραγματικό μέρος του κόσμου των παιδιών.                                                                                                                                                                         

Ξεκινήσαμε, λοιπόν, με τον Άρη τον Τσαγκάρη του Ευγένιου Τριβιζά. Ο ΄Αρης ο τσαγκάρης ζει στην άκρη του δάσους και δουλειά του είναι να φτιάχνει παπούτσια για τα ζώα που ζουν εκεί. Τα ζωάκια όμως μπλέκονται σε περιπέτειες και χάνουν από ένα παπούτσι κάθε φορά. ΄Ετσι, ο ΄Αρης φτιάχνει καινούργιο κι όσοι διαβάσουν το βιβλίο μαθαίνουν με διασκεδαστικό τρόπο τις πράξεις της αριθμητικής. 

Παράλληλα με την αφήγηση του παραμυθιού μαθαίνουμε τους αριθμούς από το 1-10 και τους αναπαριστούμε με διάφορες ποσότητες και σύμβολα, αλλά και τις έννοιες της πρόσθεσης και της αφαίρεσης.

Σήμερα ανοίξαμε το δικό μας τσαγκάρικο. Οι μικροί μας μαθητές εμψύχωσαν το παραμύθι και επισκέφτηκαν το τσαγκάρικο του Άρη για να φτιάξουν τα δικά τους παπούτσια.




Στο τέλος, κλείσαμε ταμείο και μετρήσαμε πόσα χρήματα (τουβλάκια) μάζεψε συνολικά ο Άρης!

Δεν υπάρχουν σχόλια: