Το Εργαστήρι Προφορικής Ιστορίας του σχολείου μας υλοποιεί τη φετινή χρονιά το πρόγραμμα «Αλησμόνητες πατρίδες» με συντονίστρια την κα Τσαλαβρέτα Γεωργία. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν και ενισχύουν οι Πεντάζου Ιουλία και Δημοπούλου Θεώνη (γονείς) κυρίως στο μέρος των επιτόπιων επισκέψεων και των συνεντεύξεων και η Αλμπανίδου Βιβή (πληροφορικός) στη δημιουργία ιστοτόπου, τη δικτυακή έρευνα και στην ψηφιακή αξιοποίηση του υλικού. Ο ζωτικός χώρος έρευνας των ομάδων, που αποτελούνται από μαθητές του Ολοημέρου Προγράμματος της ΣΤ τάξης, είναι η Νέα Ιωνία Βόλου, πρώτης και δεύτερης γενιάς πρόσφυγες, σύλλογοι προσφύγων, λογοτέχνες με σχετικά θέματα σε βιβλία τους.
Έτσι στις 19 Μαρτίου 2013 η συγγραφέας Ελένη Δικαίου επισκέφθηκε το σχολείο μας προσκεκλημένη στο Εργαστήρι Προφορικής Ιστορίας για να μιλήσει για το βιβλίο της "Τα κοριτσάκια με τα ναυτικά" που αναφέρεται στις αλησμόνητες πατρίδες μέσα από την ιστορία των δίδυμων κοριτσιών.
Αντίστοιχη παρουσίαση, στις 14-3-2013, έκανε και ο συγγραφέας — εκπαιδευτικός Δημήτρης Κωνσταντάρας, μέλος του Συλλόγου «Ίωνες» που μίλησε για τα προσωπικά του βιώματα από την προσφυγική Νέα Ιωνία αλλά και το συγγραφικό του έργο που σχετίζεται με το θέμα.
Αντίστοιχη, στις 4-3-2013, ήταν και η συνάντηση με το Σύλλογο Εγγλεζονησιωτών Νέας Ιωνίας και την πρόεδρο του κα Σταματιάδου Ουρανία που ήταν ο ξεναγός μας στην επιτόπια έρευνα και στην παρουσίαση των κειμηλίων που έχουν συγκεντρωθεί από τα μέλη του συλλόγου.
Βέβαια οι δράσεις που καθήλωσαν τους συμμετέχοντες ήταν οι συνεντεύξεις ειδικά με τη γιαγιά Μακρίνα Παπάζογλου, πάνω από 97 χρονών, που αφηγήθηκε τον ξεριζωμό από τη γενέθλια γη και τον ερχομό στη νέα πατρίδα. Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του προγράμματος θα γίνει με παρουσιάσεις για τις οποίες θα γράψουμε σε επόμενο τεύχος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου