Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Μαγειρεύουν το πρωινό τους

Μαγειρεύουν το πρωινό τους

Στην αυλή του εστιατορίου Κρίτσα, 50 μαθητές θα φτιάξουν ελιόψωμο και τυρόψωμο στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για το Φαγητό
«Φόκους» στο παραδοσιακό πηλιορείτικο πρωινό, ως βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής διατροφής, κάνει σήμερα το 1ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Πορταριάς «Νίκος Τσοποτός». Μαθητές των τεσσάρων πρώτων τάξεων, θα βάλουν μαγειρικούς σκούφους, ποδιές και γάντια και θα παρασκευάσουν το πρωινό τους το οποίο στη συνέχεια θα μοιραστούν με τους συμμαθητές τους.
Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ
Στην αυλή του εστιατορίου Κρίτσα στην Πορταριά, θα στηθεί υπαίθρια κουζίνα. Πενήντα μαθητές της α’, β’, γ’ και δ’ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου της περιοχής, θα χωριστούν σε πέντε ομάδες των δέκα ατόμων και θα αναλάβουν να ζυμώσουν το δικό τους τυρόψωμο, ελιόψωμο, να πλάσουν κουλούρια και να δημιουργήσουν μπάρες βρώμης.
Οι υπεύθυνοι του εστιατορίου θα καθοδηγούν τους μαθητές βήμα - βήμα για τη δημιουργία του παραδοσιακού πηλιορείτικου πρωινού, το οποίο στη συνέχεια θα δοκιμάσουν όλοι μαζί.
Πριν το βιωματικό εργαστήριο, η διατροφολόγος - διαιτολόγος Μαρία Καλαφάτη, θα μιλήσει στους μαθητές, στους χώρους του σχολείου για τη σημασία και διατροφική αξία του παραδοσιακού πρωινού από αγνά τοπικά προϊόντα.
Η δράση με τίτλο «Καλή μέρα, όλη μέρα με ελληνικό πρωινό», εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας για το Φαγητό (InternationalDayofFood) και γίνεται σε συνεργασία με την υπεύθυνη του εστιατορίου και ξενοδοχείου Κρίτσα στην Πορταριά, και μέλος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Ελένη Καραΐσκου.
Σύμφωνα με την κ. Καραΐσκου, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση γύρω από το ελληνικό πρωινό στα ξενοδοχεία. Στόχος, η προσφορά παραδοσιακού πρωινού με τοπικά προϊόντα που θα αφήσει στους επισκέπτες της κάθε περιοχής την ανάμνηση της γεύσης. Μάλιστα, ολοένα και περισσότερα ξενοδοχεία πιστοποιούνται για την προσφορά παραδοσιακού πρωινού, με στόχο την προβολή και ανάδειξή του ως αναπόσπαστο τμήμα της γαστρονομικής ταυτότητας κάθε περιοχής.
«Οι πελάτες πλέον ζητάνε να δοκιμάσουν το ελληνικό πρωινό, ενώ αντίστοιχη ενεργοποίηση υπάρχει και από τις οικογένειες, που φροντίζουν πλέον να εφοδιάζουν με σπιτικό κολατσιό τα παιδιά τους, που πάνε σχολείο», παρατήρησε η κ, Καραΐσκου.
Σημειώνεται ότι ένα παραδοσιακό πηλιορείτικο πρωινό, μπορεί να περιλαμβάνει πίτες, γαλοτύρι, τραχανά, μαρμελάδες, λουκάνικα χωριάτικα, φρούτα, γλυκά κουταλιού, λουκουμάδες, γιαούρτι, μέλι, τυρόψωμο, ελιόψωμο, κουλούρια, καρυδόπιτα.


Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: